Web del nostre centre

Web del nostre centre
Fes click per visitar la nostra web!

dimarts, 14 de desembre del 2021

Per Nadal, tot llibre val!

Disseny del prof. David Rubio Tintoré
 A pocs dies de les vacances nadalenques volem oferir propostes de lectura a la nostra comunitat escolar.

Als aparadors del primer pis hem exposat alguns llibres que us poden fer passar bons moments de relax sols o en família. Feu una ullada i trieu! Només heu d'acudir a l'hora del pati i prendre'ls en préstec. 

En tenim per a tots els gustos, edats i preferències. Visiteu la biblioteca i descobrireu mons per a crèixer.

I recordeu, els llibres de la biblioteca són gratuïts, sempre tenen bateria i no necessiten wifi, estan sempre disponibles per al seu ús.

BON NADAL A TOTS!

P.S. En altres posts podeu trobar més propostes de lectura per aquestes fent click ací: lectures per Nadal.







dilluns, 13 de desembre del 2021

Club de lectura "Un mundo feliz" 2

Us anunciem que ja tenim data per a la segona sessió del Club de Lectura amb la novel·la Un món feliç:

dijous 20 de gener a les 19 hores a la biblioteca.

Encara queden places. Si us voleu apuntar, al post Club de lectura "Un mundo feliz" del blog de la biblioteca teniu el formulari d'inscripció. 

Animeu-vos!
 
P.S. Al 1998 es va fer la versió cinematogràfica de la novel·la, un punt del debat podria ser analitzar com reflecteix el film els arguments més interessants del llibre. Qué us sembla?

dilluns, 29 de novembre del 2021

Club de lectura "Un mundo feliz"

Tornem amb la segona edició del Club de Lectura de la biblioteca del Matilde. En aquest cas ens hem decidit per un clàssic del segle XX, Un món feliç d'Aldous Huxley. L'hem triat per diversos motius, però especialment per la seua rabiosa actualitat i per els bons records que teníem molts professors en haver-lo llegit en la nostra adolescència.

Un món feliç (A brave new world) es publica a 1932, una novel·la distòpica que s'anticipa al canvis que la tecnologia comportarà per al desenvolupament de la humanitat. Se'ns presenta una nova societat lliure sexualment i feliç, sense guerres ni pobresa, però basada en un sistema de castes. El cost ha estat eliminar la família, la diversitat, l'art, la religió, la filosofia, la literatura, l'avenç científic, l'amor, entre d'altres coses.

Aquesta és l'obra futurista del seu temps que més s'ha aproximat al devenir dels temps., per exemple, en temes com la tecnologia reproductiva, la biotecnologia, l'aprenentatge sense esforç...

El seu títol original en anglès el va prendre Huxley de La tempesta de W. Shakespeare; en altres llengües s'ha titolat Un mundo feliz, Un món feliç, Le mellieur des mondes, Il mondo nuovo, etc. En estar traduït a tantes llengües del món hem pensat deixar la llibertat de que cadascú trie l'idioma de lectura de la novel·la, açò ens permetra posar en pràctica el plurilingüísme de la nostra comunitat escolar i enriquir la nostra experiència lectora.

Ja han començat a arribar els exemplar a la nostra biblioteca. Recordeu que també teniu l'opció d'aquirir-lo en eBook a preus molt ecomòmics i en diferents idiomes. 

Els interessant incriviu-vos en aquest formulari. La sessió del club tindrà lloc a finals de gener, i la dat es comunicarà per correu als inscrits i també en aquest blog. (Recordeu que el Club de Lectura està adreçat a alumant de Batxillerat i FP, professorat, personal no docent i famílies).

No ho dubteu, inscriviu-vos al club i comenceu la lectura!

divendres, 26 de novembre del 2021

Club de lectura Hotel Voramar (epíleg)

Avui hem rebut de nou la visita de l'autor de Hotel Voramar, la novel·la del nostre primer club de lectura, com sabeu. José Manuel González de la Cuesta ha tingut la generositat de regalar-nos per a la biblioteca algunes de les seues obres, i així poder continuar gaudint amb la lectura.
En breu les tindreu al vostre abast i us les podreu endur en prestec.
Si voleu seguir coneixent l'escriptor José Manuel González, a més de llegir les novel·les que amablement ens ha portat, també podeu seguir-lo al blog La escritura esférica.

Moltes gràcies pel detall i per la visita, José Manuel!  

dissabte, 20 de novembre del 2021

Club de lectura Hotel Voramar 3

El passat dijous vam inaugurar el nostre club de lectura amb la novel·la Hotel Voramar i l'equip de la biblioteca no pot estar més content. La sessió van consistir en una trobada amb l'autor, José Manuel González de la Cuesta, que va intervindre en primer lloc, introduint-nos en els aspectes que podien resultar més sucosos de la lectura. Poc a poc els lectors van anar comentant les seues impresions, plantejant les qüestions que els havien despertat més interés, preguntant dubtes, analitzant els personatjes... En resum, quasi dues hores de fluida conversa al voltant de la novel·la, i també de temes relacionats, històrics, literaris, sobre el procés de l'escriptura, entre d'altres. 

La millor narració de la primera trobada del club la podeu llegir en el blog de l'autor de Hotel Voramar, La escritura esférica, on ens dedica unes encoratjadores paraules en la publicació Club de lectura IES Matilde Salvador. Moltes gràcies, José Manuel, esperem que aquesta relació literària amb el nostre centre continue i ens retrobem aviat.


La vintena d'inscrits van asisitir puntualment, i tots van coincidir en que la primera experiència havia resultat d'allò més positiva. Així, estem ja treballant en la nova proposta, que us anunciarem en breu perquè els interessats puguen anar llegint i ens trobem de nou a final de gener.



Animeu-vos a formar part d'aquest aventura literària!
Us esperem!

dimarts, 9 de novembre del 2021

Certamen literario “Nada, la rebelión de la juventud

Con motivo de la celebración del primer centenario del nacimiento de Carmen Laforet la Dirección General del Libro y Fomento de la Lectura pone en marcha un certamen de relatos en torno a su novela Nada, auténtico libro de iniciación a la lectura adulta, retrato en clave existencialista de la sociedad española de la posguerra, en la que el hambre y las privaciones conviven, en una suerte de letargo, con el asco y el cansancio, pero donde, a través la figura de la Universidad y del entusiasmo por la amistad, brilla una esperanza de cambio.


Con este certamen se pretende acercar la figura de Carmen Laforet a los jóvenes fomentando la lectura de una de sus obras más emblemáticas y favoreciendo una reflexión en torno a la autora y su novela.

Participantes: Podrá participar en el presente certamen el alumnado de bachillerato de cualquier centro educativo del territorio nacional (jóvenes entre 16 y 18 años)

Temática: Un texto de máximo 3.000 palabras o un booktrailer (pequeño vídeo, concebido para dar visibilidad a una obra o a un autor en Internet). Se trata de realizar un ejercicio creativo en torno a la novela, y se valorarán aspectos como la originalidad, la corrección estilística o el conocimiento de la autora y su obra. El tema es libre y podrá plasmarse en textos más clásicos (una reseña, por ejemplo) o en ejercicios más imaginativos: precuela, secuela, traslado temporal de los personajes, lectura dramatizada, etc., abarcando cualquier género -teatro, poesía, ensayo o ilustración, en todas sus formas (representación teatral, recitación, videoarte, etc.).

Plazo: Los trabajos podrán presentarse hasta las 23:59 horas del 6 de diciembre de 2021

 

DÍA MUNDIAL DE LA FILOSOFÍA

 

 18 de Noviembre de 2021


Como cada tercer jueves de Noviembre, el próximo día 18 celebraremos el Día Mundial de la Filosofía. Este año nos es bastante especial, puesto que (según parece) para el nuevo currículum de la LOMLOE la Filosofía no es muy importante, de hecho pierde peso dentro del panorama educativo. Por eso no solo se pretende que sea un día de difusión de la filosofía, sino que, además, las circunstancias no llevan a sacar nuestro lado reivindicativo: "ATREVETE A PENSAR", decía Kant; y no solo a pensar, sino a pensar por uno mismo, alejado de dogmas, de modas y de presiones externas. Si nos quitan el pensamiento libre y radical estamos perdidos.
Desde la biblioteca, y en sus vitrinas externas, se hará una exposición de algunas obras importantes de la historia de la filosofía, de diferente temática y estilo, como muestra representativa de lo que otros, previamente a nosotros, han pensando, de lo que otros han luchado "ideológicamente" para que disfrutemos de ello.
Los alumnos/as de 1º de Bachillerato han elaborado unas cartulinas monográficas de autores de Filosofía. Recorrerlas una a una es una manera de viajar a lo largo de la historia del pensamiento por sus autores más destacados. Y los alumnos/as de 4º de la ESO empapelarán las escaleras del acceso central de post-its con máximas y preguntas que pretenden ser la puerta de acceso a un cuestionamiento de tu vida, ¿aceptas el reto?

dimarts, 2 de novembre del 2021

Alimentem el blog! III

El nostre blog necessita que l'alimentem per créixer!

Encetem una nova campanya de difusió del nostre blog, un instrument més del projecte de dinamització de la biblioteca del centre. 
Recuperant el lema que vam fer servir en el moment de la seua creació, "Alimentem el blog!", us convidem a participar-hi de totes les maneres possibles: comentaris als post, enviant-nos al correu de la biblioteca les vostres propostes de lectura, escrits per publicar i tot allò que considereu que podeu aportar; ho pot fer qualsevol membre de la comunitat escolar: alumnat, professorat, famílies, personal no docent, tots formem part del projecte. 
La manera més senzilla és comentant els post (entrades) en acabar de llegir-los, aportant el nostre punt de vista, completant les informacions, preguntant dubtes, entre d'altres coses. Però també, d'ara endavant, podeu col·laborar d'una manera més directa fent-nos arribar les vostres contribucions, que fins i tot publicarem després de ser aprovades; envieu-les al següent compte de correu: biblio.iesmatildesalvador@gmail.com .
Tingueu present que els textos no han de ser massa extensos si voleu captar l'atenció dels lectors, millor enriquiu el text amb enllaços en les paraules o conceptes clau per a qui vulga ampliar la lectura. També podeu adjuntar al correu les imatges que considereu adients (1/2).
A més a més, en aquest correu també escoltarem les vostres propostes i suggerències per a fer créixer el projecte de reviscolament de la biblioteca.

La primera aportació que rebrem tindrà un premi sorpresa!

P.S. Una curiositat: sabeu que "alimentar" ve de l'arrel del verb llatí "alere" (nodrir), igual que "alumne". Com ho explicaríeu?

diumenge, 31 d’octubre del 2021

T'atreveixes a llegir un llibre de por?

Amb aquesta proposta l'equip de la biblioteca del centre ha preparat una mostra de llibres relacionats amb la la festa de Halloween (tota excusa és bona amb tal de promoure la lectura entre els nostres estudiants). 

Les activitats programades amb motiu de Halloween s'han vist reduides a aquesta mostra suggerent al replanell del primer pis, però anteriorment s'han dut a terme moltes activitats que val la pena recordar. Si feu click ací Activitats de Halloween 2019, podreu veure una mostra del que es va fer, una pasada!!!

A les imatges podeu veure el títols proposats: contes d'Edgar Alan Poe, històries de Drácula, narracions de misteri i de terror, tant en castellà com en valencià, i també propostes en anglés i francés, etc.

si no en teniu prou, vegeu també aquestes interessants propostes:

- 6 libros perfectos como lecturas para Halloween.

- 20 ideas de lecturas para Halloween.

- Halloween: històries de por només per a valents.




A més si no trobeu el que voleu podeu adreçar-vos a la biblioteca a l'hora del pati, o bé escriure'ns al correu de la Bibliosfera del Matilde: biblio.iesmatildesalvador@gmail.com 

Atreviu-vos!!!🎃🎃



dilluns, 25 d’octubre del 2021

Club de lectura Hotel Voramar 2


Us anunciem que ja tenim data per a l'encontre amb l'autor de la novela Hotel Voramar, José Manuel González de la Cuesta: 

dijous 18 de novembre a les 19 hores a la biblioteca.

Encara queden places. Si us voleu apuntar, al post Club de lectura Hotel Voramar del blog de la biblioteca teniu el formulari d'inscripció. 

Animeu-vos!

dilluns, 18 d’octubre del 2021

Plaça i Fira del Llibre de Castelló 2021

Del 14 al 24 d'octubre se celebra a la nostra ciutat la Plaça i Fira del Llibre 2021 a la plaça Santa Clara, i ja els primers dies ha comptat amb la participació de dues dones del Matilde, les professores Desirée Ruiz i Mariló Limo.

 
El dijous 14 es va presentar el llibre col·lectiu Cultura i exili. Estudi d'història i  literatura, publicat per la UJI, que recull, entre d'altres, l'assaig de la professora Mariló Limo que porta per títol "El exilio como espacio literario: de Cicerón a Max Aub".
El divendres 15 també Mariló Limo va fer la presentació del llibre El sopar dels erudits d'Ateneu de Nàucratis en versió valenciana a càrrec dels professors Jordi Sanchis, Rubén Montañés i Jordi Pérez, coeditat per la UJI i la Universitat de València.
El dissabte 16 la professora Desirée Ruiz  va acudir com a novel·lista amb les seues obres: Ofelia descalza y El silencio acuna pesadillas, ambdues editades en Hades Editorial. Allí va passar el matí signant exemplars i compartint converses amb els seus lectors.

Si no heu anat a fer un tomb per la plaça Santa Clara a passejar entre llibres i escriptors, no us ho perdeu, esteu a temps fins el 24 d'octubre diumenge. 
Acosteu-vos i gaudiu de totes les activitats!

dilluns, 11 d’octubre del 2021

Club de lectura Hotel Voramar

Obrim el nostre Club de Lectura amb la novela Hotel Voramar de l'autor resident en Castelló José Manuel González de la Cuesta editat per Editorial Sargantana. Es tracta d'una novel·la històrica romàntica, ambientada en el conegut hotel de Benicàssim. De segur que us seduirà de seguida!

El club està dirigit a l'alumnat de Batxillerat i Cicles, al professorat, al personal no docent i també als pares i mares que hi vulguen participar.

En breu comunicarem la data de la reunió del club en la biblioteca amb l'autor, probablement a finals de novembre. 

Què han de fer els interessats en assistir?

  • Inscriure's en el següent formulari (disposarem només de les places d'aforament de la biblioteca): formulari d'inscripció (els admesos per ordre d'inscripció rebran un correu de confirmació la propera setmana)
  • Començar a llegir la novel·la! (a la biblioteca del centre tindreu alguns exemplar en préstec, i també es fàcil de trobar a les llibreries de la nostra ciutat i en internet)

Animeu-vos a viure aquesta nova activitat lectora al Matilde!

dissabte, 9 d’octubre del 2021

Pel 9 d'Octubre llibres i dolços!


 A la nostra biblioteca també celebrem el 9 d'octubre, amb recomanacions de llibres i, és clar, amb una "mocadorà" com toca.

Hui festa doble! Celebrem l'arribada a València del rei Jaume I i la festivitat de Sant Dionís, el patró dels enamorats valencians.

Mengem i llegim!



dilluns, 4 d’octubre del 2021

NOU CURS, NOUS PROJECTES!

Encetem un nou curs a la nostra biblioteca amb molta il·lusió i nous projectes.

Hem preparat un Pla de Foment Lector que volem que siga un motor de la dinamització lectora per a tota la comunitat escolar. Us en fem un breu resum de les línies mestres que anirem desenvolupant al llarg del curs.

A més de continuar treballant en la bona marxa del funcionament ordinari de la biblioteca (catalogació de llibres, préstecs, millor acondicionament de l'espai...), tindrem moltes activitats, a destacar les següents:

  • EXPOSICIONS: continuarem preparant exposicions com en cursos anteriors, però tractarem que tinguen caràcter mensual.
  • TALLERS DE LECTURA: es realitzaran a l'aula setmanalment per als grups de l'ESO, i per a tal fi es fomentarà la creació de biblioteques d'aula i hi haurà un servei específic de préstec per a aules.
  • CLUBS DE LECTURA: aquesta serà una gran aposta que esperem que tinga una bona acollida entre l'alumnat més gran (batxillerat i FP)

Des de l'inici de curs hem tingut diverses reunions de treball per posar en marxa totes les activitats i confiem en la vostra participació. Molt prompte us avançarem novetats sobre el primer club de lectura, estigueu atents!

Per qualsevol dubte o suggerència, ja sabeu, escriviu-nos a biblio.iesmatildesalvador@gmail.com




dissabte, 13 de febrer del 2021

Exposició "Dones científiques"

Encetem nova temporada al nostre blog de la biblioteca amb el curs prou avançat. Les circumstàncies que vivim han fet que tot siga diferent, tot s'ha hagut d'adaptar, fins i tot la biblioteca ha esdevingut aula, això sí sense perdre la seua essència... La dificultat en organitzar activitats participatives i a l'hora respectar les mesures anti-Covid ha fet que fins ara no ens posarem en marxa.

Dit açò, us presentem l'exposició dedicada a la commemoració del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència que al llarg d'aquesta setmana hem pogut gaudir tota la comunitat educativa del Matilde.

No ha estat l'única activitat, se n'han fet també al nostre Hortilde, a més de xarrades i altres activitats d'aula.







"Les dones que han canviat el món no han necessitat mai mostrar altra cosa que la seua intel·ligència" (Rita Levi-Montalcini, neuròloga, política i Premi Nobel de Medicina i Fisiologia)