Web del nostre centre

Web del nostre centre
Fes click per visitar la nostra web!

dijous, 27 de febrer del 2020

Llegim "Parlem de Castelló"


Al expositor de revistes tenim novetats. Ens ha arribat recentment la revista sobre la nostra ciutat "Parlem de Castelló", una revista nova feta amb un propòsit de difusió de molts aspectes d'interés: història, actualitat, personatges il·lustres, gastronomia, cultura, tradicions...
En paraules del seu editor, Javier Navarro Martinavarro: "...hem pretés crear una revista multidisciplinar i didàctica alhora que entretinguda. Una revista, que com he dit anteriorment, es convertisca en un col·leccionable imprescindible per als castellonencs".
Com diu la seua capçalera: PARLEM de Castelló. Més que una revista. Col·lecciona-la!
Desitgem molta sort a aquest nou projecte editorial que , sens dubte, enriquirà l'espectre cultural de la ciutat, i us convidem a fullejar-la a la nostra biblioteca, on disposem dos exemplars dels tres primers números: desembre, gener i febrer.

P.S. En la portada del primer número tenim a Matilde Salvador, la titular del nostre centre i a l'interior trobareu un interessantíssim article sobre ella.


dijous, 20 de febrer del 2020

"Paz, educación, libertad", proposta de lectura

A la nostra demanda de participació va respondre ràpidament el nostre professor emèrit de Filosofia, Santiago Fabregat. Volem agrair que sempre estiga disposat a col·laborar quan el centre en te la necessitat: teatre, actes culturals, i ara al blog de la biblioteca, com a membre il·lustre de la comunitat del Matilde. Esperem que aquesta proposta de lectura no siga la última. Us deixem amb una interesantísima recomanació de narrativa contemporània:

La novel·la negra està de moda. Només cal constatar que el que va d'any, s'han succeït València Negra, Barcelona Negra, Castelló Negre i Morella Negra. La raó por ser estar en què, a més de ser de fàcil lectura, caben en ella tots els temes de la literatura que hem heretat dels clàssic grecs i romans: poder, diner, enveja, venjança, cels...
La que us presento, "Pan, Educación, Libertad" de Petros Márkaris, a més, fa un repàs a la crisi social i econòmica en què encara ens trobem.

"Pan, educación, libertad está llena de ejemplos cotidianos sobre cómo afecta la crisis a los ciudadanos en su día a día. Además, plantea un hipotético e interesante escenario muy de actualidad en el que tanto Grecia como España dejarían de utilizar el euro como moneda común y volverían al dracma y a la peseta respectivamente y revive también un periodo histórico tan importante y todavía poco conocido en España como fue la Dictadura de los Coroneles en Grecia. Petro Márkaris se ha convertido en los últimos años en uno de los grandes referentes europeos de la novela policiaca."

Grècia es declara en fallida i retorna al dracma. Paralitzada l’economia i empobrit el país, només augmenten les protestes i algunes iniciatives solidàries dels joves, però també despunta la violenta amenaça de l’extrema dreta. Enmig d’aquesta situació, apareix assassinat un ric contractista d’obres, un home ja madur que va participar en els Fets de la Politècnica, l’any 1973, quan els estudiants es van rebel·lar contra la dictadura militar. Al costat del cadàver, un telèfon mòbil emet la proclama que els estudiants cridaven en aquella època: «Pa, educació, llibertat». El comissari Jaritos, amb el seu reduït grup d’ajudants, intentarà aclarir un assassinat que el durà a furgar entre la classe empresarial, universitària i sindical que ha dirigit el país els últims quaranta anys.

També està en catala . Editorial: labutxaca

Santiago Fabregat Antolí


dilluns, 17 de febrer del 2020

Ibán Tripiana (pare i escriptor), propostes de lectura

En un post anterior, Alimentem el blog II, demanàvem la col·laboració de la nostra comunitat educativa en el projecte de dinamització lectora de la biblioteca. A la nostra crida hem tingut ja respostes: un pare escriptor que ens presenta els seus llibres, un professor emèrit que ens proposa una lectura i una alumna que ens mostrarà els seus textos. 
Us presentem Ibán Tripiana Sánchez, pare d'un dels nostres alumnes, escriptor de narrativa amb dues publicacions molt interessants, "La cuarta salida y otras ficciones verosímiles" i "El microcosmos", de les quals us oferim unes breus sinòpsis. L'autor ha tingut l'amabilitat de regalar-nos uns exemplars, que en breu tindreu al vostre abast en la secció de Novetats de la biblioteca, moltíssimes gràcies, Ibán!
LA CUARTA SALIDA Y OTRAS FICCIONES VEROSÍMILES, un libro solidario en el que el autor dona dos euros de cada ejemplar vendido a la fundación/asociación ATENEU de Castellón y de EL MICROCOSMOS, en el que también hace donación de 1 euro de cada ejemplar vendido a la Asociación de Familiares de enfermos de Alzheimer y otras demencias AFA de Castellón.
SINOPSIS LA CUARTA SALIDA Y OTRAS FICCIONES VEROSÍMILES
Se trata de un conjunto de relatos en dónde LA CUARTA SALIDA ocupa un lugar
preferente. Es un relato largo o novela corta que versa sobre las aventuras de un nuevo Don Quijote, un joven estudiante de filología inglesa que tras leer la obra maestra de Cervantes queda a tal punto identificado con el Ingenioso hidalgo que decide reemprender sus aventuras. 
El resto de relatos son LOS MERCADERES DE TRISTEZA, una sátira de la peor telebasura, en dónde Adolfo Cornamenta es invitado a una tertulia de cornudos en un programa de máxima audiencia, y cuyo sorprendente desenlace arrancará alguna que otra carcajada a más de uno.
AROMAS DE NOSTALGIA, una mirada de añoranza a paisajes del pasado, tanto
interiores como exteriores. EL PENSADOR PERFECTO, una divertida mañana preñada de perlas costumbristas en la barra de un bar, en dónde se suceden ingeniosos diálogos entre Perfecto, el protagonista, y la amalgama de variopintos personajes que desfilan por el bar de Roberto. MANOLO CARTELES, una pequeña biografía autorizada sobre un gran amigo en el que narro anécdotas de su vida, todas ellas reales. MANO DURA, la trama de un joven universitario que para seducir a una hermosa morenaza hace acopio de los consejos de su abuelo, con final desternillante. EL ALTAR DE LAS ILUSIONES, la historia de un des enlace nupcial y EL PRINCIPE RHON, un amor imposible entre un gnomo y una hermosa joven invidente.
SINOPSIS EL MICROCOSMOS. Fragmentos de la naturaleza humana.
Una pequeña novela desglosada en siete capítulos o fragmentos que versan sobre diferentes aspectos de la naturaleza humana como el amor, la inclinación al misterio o la desconocido, la amistad, el erotismo, el autoconocimiento, la muerte o la nostalgia, bajo un lenguaje profundo que puede llegar a conmover al lector y a removerlo por dentro, incitándole a replantearse muchas cosas. Puede que el lector no sea la misma persona después de haber leído el libro. El libro tiene dos partes. En la primera el autor nos relata la historia de un alquimista a través de sus vivencias más íntimas, y en la segunda, apoyando en hechos reales, nos narra dos pequeñas biografías que suponen un emotivo homenaje a dos personas muy especiales para él.

Ibán Tripiana Sánchez, (Castellón, 1975) es licenciado en Psicología por la Universidad Jaume I DE Castellón, con formación de postgrado en Neuropsicología, Psicopatología y Psicología de la salud.

P.S. Aprofitem la publicació del post per convidar el nostre autor, Ibán Tripiana, a una tertúlia literària sobre els seus llibres, si accepta us avisarem de l'activitat!

divendres, 7 de febrer del 2020

25 anys al Matilde!

Des del blog de la biblioteca volem unir-nos a la celebració del 25è aniversari del nostre centre, l'IES Matilde Salvador reprenent el primer post que varem publicar "Ens posem en marxa!". Allí recomanàvem dues lectures molt relacionades amb la història del nostre centre, la revista del 20è aniversari, i de la titular que li dona nom, "Matilde Salvador: converses amb una compositora apassionada".
També volem fer referència l'acte commemoratiu que es va celebrar el passat divendres 31 de gener de 2020, on vam compartir records, reencontres, passat present i futur. Manuel i Virginia ens van obsequiar amb un magnífic audiovisual, vam escoltar el Rap de l'Institut,; també en aquest acte va intervindre professorat, alumnat i, també, algunes persones que han dirigit el centre al llarg d'aquests 25 anys. Com en altres ocasions un membre de la nostra comunitat, que ja gaudeix de la jubilació, el nostre home del Renaixement, el professor de Física i Química i primer director del centre, Jesús Pérez Espinosa, va obrir l'acte amb un dels seus discursos que paga la pena llegir:



P.S. Si tens records del teu pas pel nostre centre que t'agradaria compartir contacta amb nosaltres: biblio.iesmatildesalvador@gmail.com