divendres, 18 de novembre del 2022

Acomiadem l' Any Fuster

Si heu passat pels passadissos del primer pis, i a més ja ens heu llegit, de segur que us haureu adonat que no pot ser casualitat que començàrem l'anterior entrada citant Joan Fuster.

Des de la biblioteca de l'IES Matilde Salvador hem decidit retre homenatge a la figura de l' escriptor suecà a fi d'acomiadar aquest any fusterià en què s'han organitzat un seguit d'activitats commemoratives arreu del nostre territori. Tot i que arribem a la fi, encara ens queden homentatges, no us perdeu el documental que ha preparat Àpunt i que emetrà el proper 23 de novembre, data de l'efemèride del naixement de l'escriptor i intel·lectual valencià. Aquest mateix dia se celebrarà un acte al Teatre Principal de València en què participaran artistes com  Andreu Valor, Sandra Monfort, Maria del Mar Bonet i diversos actors i actrius sota la direcció de Borja Penalba i Carles Sanchis.

No cal definir-se com a fusterià o fusteriana per tal de reconèxier la grandesa d'aquest intel·lectual valencià, ni cal ser-ne expert... Atureu-vos amb tranquil·litat davant els expositors, us n'hem fet cinc cèntims, llegiu cadascuna de les seues reflexions, gaudiu-les, però sobretot penseu-hi... No deixeu mai de fer-ho!


dimecres, 9 de novembre del 2022

Un llibre, la vida

Deia Fuster que les poques lectures ens aparten de la vida i les moltes ens hi acosten, paraules carregades de veritat i amb les quals ens identifiquem. Potser ens resulten difícils d'encaixar en el nostre quefer diari, a ritme frenètic i amb l'oci immediat a cop de clic, però per això ara, més que mai, convé tenir-les presents.


A la biblioteca de l'IES Matilde Salvador hem encetat un curs carregat de propostes que ens apropen a la vida i ens ajuden a gaudir-la. 

Una de les novetats d'aquest curs és la lectura a l'aula que duem a terme un dia a la setmana en els cursos de l'ESO. Cada grup disposa de la seua pròpia biblioteca d'aula amb exemplars en valencià, castellà i anglès, però el ventall s'amplia a la biblioteca del centre. L'alumnat ha rebut aquesta iniciativa  de manera molt positiva.

Continuem amb les exposicions temàtiques de cursos anteriors, el passat 17 d'octubre l'alumnat de Literatura universal contribuí a celebrar el Dia de les escriptores amb una exposició sobre autores guanyadores del Premi Nobel, entre altres accions, animeu-vos a visitar-la, encara la tenim a l'entrada del centre! Com cada any, les celebracions de Halloween ens han ofert una bona excusa per a iniciar una lectura terrorífica, hem exhibit propostes al primer pis. 
Hi ha llibres que ja han complert la seua funció, també a l'entrada trobaràs una prestatgeria de Llibres lliures, podràs deixar-los-hi i agafar qualsevol altre exemplar que et vinga de gust.
I seguim, un curs més, amb les propostes de lectura adreçades a Batxillerat i a tota la comunitat educativa major d'edat. El Club de lectura llança la primera proposta d'aquest curs: Hamnet, de Maggie O'Farrell. La crítica l'ha definida com una novel·la magistral, hipnòtica, brillant i espectacular, no podem fer més que coincidir-hi, ha estat començar a llegir i no poder parar. Animeu-vos, us esperem al nostre Club de lectura el proper 20 de desembre.


dilluns, 4 de juliol del 2022

Verba volant, scripta manent!

 

Em permet publicar el meu darrer post en actiu ací no com a "Biblioteca" sino com "Mariló", cosa que ja havia fet en alguna altra ocasió però que ara ho considerava necessari. 
Corría el 2016 quan vam encetar La Bibliosfera del Matilde publicant la nostra primera entrada, Ens posem en marxa!, amb la pretensió de que aquest blog del projecte de dinamització lectora del centre es convertira en una finestra a les nostres activitats i també, entre d'altres coses, una eina per a engrescar l'alumnat a llegir més i millor. Amb alts i baixos hem continuat conreant el blog, i l'estadística ens diu que hem tingut més de 10.000 vistes als posts des de diferents llocs del món, bàsicament des d'Espanya i d'Estats Units. Fins al dia d'avui, l'entrada amb més vistes ha estat: Aquellas blancas sombras sobre el bosque, en la que la professora Desirée Riuz ens proposava una lectura.
Però, perquè Verba volant, scripta manent com a títol ? Per dues raons, la primera la trobeu en el paràgraf anterior, aquest blog ha estat com una memòria de moltes de les nostres activitats (encara que totes per falta de temps o de disponibilitat del material no s'han pujat); la segona es deu a motivacions personals, la universalitat de les citacions en llatí, la manifestació de la meu vena poètica donant a conèixer els meus versos en diverses ocasions: propostes de lectura, Nènies a un germà, lectures poètiques, Anunciem una primavera poètica..., etc. Però destacarem aquella "Acció poètica" proposada per l'ajuntament de la ciutat que va possibilitar que versos de poetes valencians ornaren els centres de secundària. Així, encara que les meues paraules se les acabe emportant el vent, aquelles dibuixades als murs a la vista de la nostra comunitat escolar romandran almenys per més temps: Volies sempre volar com el vent, esmunyir-te com un raig arran de terra..
I per acabar, una imatge que ho diu tot: llegir amb l'alumnat i compartir experiències lecto-escriptores és la clau. 

Fotografia final del recital del meu poemari abans esmentat, a càrrec de l'alumnat de 2n dirigit a l'alumnat de 1r de batxillerat

 

dimarts, 21 de juny del 2022

Club de Lectura: tancat per vacances!

Ahir de vesprada vam donar la benvinguda a l'estiu amb la darrera sessió del nostre Club de Lectura, a la fresqueta del patí i amb bona assistència.

La sessió es va dividir amb tres parts: en primer lloc els participants van exposar la seua experiència lectora amb l'obra proposada El dia de demà de Teresa Broseta; a continuació es va fer balanç d'aquest primera etapa del club al nostre centre, i tots van coincidir en molts aspectes positius i  en què calia continuar els propers cursos amb les millores proposades; la tercera part va resultar la més participativa i engrescadora, la proposta de lectures tant per l'estiu com per al proper curs, propostes no en van faltar!.

Així, es va triar ja per al curs vinent la primera lectura: Roig i Negre (Le Rouge et le Noir) de Stendhal, un gran clàssic del segle XIX. Aquesta obra està considerada com una de les millors de la narrativa francesa, gran exemple de la novel·la psicològica i de gran influència en els escriptors del realisme. Com en el cas de Un món feliç, cadascú podrà triar la llengua de lectura, des de l'original en francès a les múltiples i excel·lents traduccions al valencià, castellà, anglès, italià, etc. La sessió del club per a compartir aquesta lectura està prevista per a la segona quinzena d'octubre, us mantindre'm informats.

I ja ho sabeu: 

A l'estiu, llegiu!!!

dimecres, 11 de maig del 2022

Club de Lectura "El dia de demà"

Estem encarant la recta del final de curs i us proposem la quarta lectura per tal de tancar aquesta primera etapa del nostre Club de Lectura. 

Des de la Bibliosfera del Matilde vam encetar aquest projecte amb molta il·lusió i ganes de fer-lo funcionar: el balanç fins ara ha estat positiu. Per això, volem proposar-vos aquesta darrera lectura i celebrar-ho en la sessió que, si no hi ha cap canvi, tindrà lloc el dilluns 20 de juny a les 19 hores.

Llegirem El dia de demà de Teresa Broseta, Premi València Alfons el Magnànim de narrativa 2016. En aquesta novel·la l'autora ens fa un retrat de la València contemporània amb totes les llums i ombres que la societat actual ens ofereix. Està protagonitzada per tres personatges que entrellaçaran els seus destins provocant uns canvis devastadors a les seues vides.

L'autora, Teresa Broseta, és llicenciada en Filologia Hispànica i ha estat guardonada amb diversos premis de narrativa.

Per inscriure-vos feu click al formulari d'inscripció, on podreu suggerir lectures per al curs vinent.

Animeu-vos a llegir-la i a acudir a la darrera sessió del club, tindrem sorpreses!


dilluns, 11 d’abril del 2022

Club de lectura "El silencio acuna pesadillas" 3

 

Dijous passat va tenir lloc la tercera sessió del Club de Lectura de la Bibliosfera del Matilde, amb la lectura proposada per aquesta ocasió, la novel·la de la estimada professora del nostre centre, Desirée Ruiz. Amb nombrosa assistència, aquesta sessió es va convertir en una deliciosa tertúlia literària de la mà de la pròpia autora.

El suggerent cartell anunciador que us mostrem ha estat una creació de María Dolores Vicent, la nostra professora d'Arts Plàtiques, moltes gràcies.

Abans d'acabar la sessió es van fer algunes propostes per a la quarta i última sessió d'aquest curs, que es celebrarà a mitjan del mes de juny. Així, després de Pasqua, comunicarem la pròxima lectura. 

Us esperem!

dilluns, 28 de març del 2022

Anunciem una primavera poètica...

 

Des d'avui tenim un munt d'activitats relacionades especialment amb la poesia i la literatura en general omplint el centre.
Us encoratjem a participar i a gaudir de la nostra particular Primavera Poètica!

dijous, 3 de març del 2022

Club de lectura "El silencio acuna pesadillas" 2

"La caligrafía es como una madreselva trepando por una celosía de cristal. Silvana lleva horas intentando descifrar la historia tras los renglones de tinta levemente emborronados, una bruma que envuelve esa dedalera que se expande entre los taludes de las líneas. Pronto deberá volver al estudio, pero en el mediodía somnoliento de un invierno que la envuelve en telarañas del pasado, Silvana se siente fascinada por el diario encontrado en el escritorio de su abuela". El silencio acuna pesadillas, Desirée Ruiz, Ediciones Hades (pág. 102).

Ací teniu un tast del llibre de lectura que debatrem en la propera sesió del Club de Lectura de la Bibliosfera del Matilde. Ens reunirem dijous el 7 d'abril a les 19 hores a la biblioteca del centre.

El passat 24 de gener vam presentar la nova lectura en aquest post: Club de lectura "El silencio acuna pesadillas", ací trobareu molta informació sobre la novel·la i la seua autora, Desirée Ruiz. 

Encara esteu a temps de inscriure-vos entrant al següent enllaç: formulari d'inscripció .




dilluns, 21 de febrer del 2022

Volem una "Primavera poètica"?

Voleu que al Matilde Salvador arribe una primavera plena de versos? 

A partir de l'arribada de la PRIMAVERA fins el 13 d'abril volem que el nostre centre s'ompliga de poesia, ens ajudeu amb les vostres propostes?

Tenim ja unes quantes propostes per concretar: lectures, recitals, il·lustracions de poemes, activitats de expressió poètica ...

Si teniu alguna idea, alguna activitat que us agradaria fer, podeu enviar la proposta al correu de la Bibliosfera: biblio.iesmatildesalvador@gmail.com

 

Abril, sin tu asistencia clara, fuera invierno de caídos esplendores;
mas aunque abril no te abra a ti sus flores,
tú siempre exaltarás la primavera.

Eres la primavera verdadera;
rosa de los caminos interiores,
brisa de los secretos corredores,
lumbre de la recóndita ladera.

¡Qué paz, cuando en la tarde misteriosa,
abrazados los dos, sea tu risa
el surtidor de nuestra sola fuente!

Mi corazón recogerá tu rosa,
sobre mis ojos se echará tu brisa,
tu luz se dormirá sobre mi frente...

(Juan Ramón Jiménez)

dimecres, 9 de febrer del 2022

Enamora't de la literatura!

Disseny del prof. David Rubio Tintoré
Disseny del prof. David Rubio Tintoré
Com diu el cartell dissenyat ad hoc pel professor David Rubio: 
"la nostra biblioteca està plena de llibres dels quals et pots enamorar".

Per això, en aquest mes de febrer en què celebrem l'amor, hem tret fora de les seues prestatgeries alguns llibres suggerents perquè t'enamores. Els pots trobar en les vitrines del segón replà, prop de l'entrada a la biblioteca. I tant els llibres exposats com tot el fons de la biblioteca estan disponibles per al préstec, només t'has d'acostar a l'hora del pati i demanar-los.

Et pots enamorar en prosa i en vers, en diverses llengües, en diferents formats, tu tries. Ja ho saps:

Enamora't de la literatura!















dilluns, 31 de gener del 2022

30 de gener, llegim per la pau i la no violència!

Ahir 30 de gener es celebrava el Dia Escolar de No violència i la Pau, i mitjançant la lectura també podem cultivar la pau. Moltes lectures ens fan reflexionar sobre els conflictes, ens fan prendre posició i ens eduquen en la recerca de la concòrdia.

Des de la Bibliosfera del Matilde us proposem una lectura breu, que us prendrà només uns minuts, però que probablement us farà pensar i somriure.

Es un poema de la nostra estimada Gloria Fuertes, que pintant una escena quasi naïf ens desperta la reflexió.

Si todos los políticos
se hicieran pacifistas
vendría la paz.
Que no vuelva a haber otra guerra,
pero si la hubiera,
¡Que todos los soldados
se declaren en huelga.
La libertad no es tener un buen amo,
sino no tener ninguno.
Mi partido es la Paz.
Yo soy su líder.
No pido votos,
pìdo botas para los descalzos
-que todavía hay muchos-.

 

LLEGIR ENS FA MÉS LLIURES!

dilluns, 24 de gener del 2022

Club de lectura "El silencio acuna pesadillas"

 

Com a tercera lectura del nostre Club des de la Bibliosfera del Matilde n'hem escollit una de molt especial per a la nostra comunitat educativa. Es tracta de la segona novel·la de la nostra companya, la professora Desirée Ruiz, El silencio acuna pesadillas
Qué podem dir sobre ella? Imparteix l'assignatura de F.O.L., fa molts anys que treballa al nostre centre, és molt apreciada per la seua professionalitat i el seu caràcter afable, i, cada volta més, és coneguda i llegida, entre d'altres coses. De fet, ací a la nostra Bibliosfera ha estat referenciada en diverses ocasions, sempre amb motius literaris. En aquestos enllaços teniu els articles:
- Compartint la seua experiència com a autora amb els alumnes: Club de lectura Ofelia descalza
- Amb notícies sobre les seues presentacions literaries: Plaça i Fira del Llibre de Castelló 2021

Respecte a la novel·la us donem algunes pistes: molt recomanable per als adictes a Agatha Christie, a més combina temes tan candents com l'assetjament escolar i els perills de les xarxes socials, amb altres tan universals com la vengança i els sentiments de culpabilitat. 
La sessió del club está prevista per a la primera quinzena d'abril. Quan tiguem la data ho publicarem ací al blog. 
Us podeu inscriure per a participar en aquest formulari: Formulari d'inscripció .


dissabte, 22 de gener del 2022

Club de lectura "Un mundo feliz" 3

 

Disseny del prof. David Rubio Tintoré
Aquest passat dijous vam tindre la segona trobada del nostre Club per a compartir la nostra experiència lectora, en aquest cas de Un món feliç d'Aldous Huxley. A pesar de la dificil situació sanitària ens vam reunir un bon grapat de lectors incondicionals, i podem dir que la sessió va ser molt sucosa i estimulant del debat entre els assistents.
El nostre professor emèrit de filosofia, Santiago Fabregat, va ser l'encarregat de trencar el gel i iniciar el debat, posant damunt la taula unes quantes qüestions per a reflexionar. Una de les que més joc va donar va ser la consecució de la felicitat, a partir de com es planteja en la novel·la i analizant com viu la societat actual la recerca de la felicitat per damunt de tot. 
Com va imaginar Huxley l'ensenyament, la reproducció humana, el treball, les classes socials... en el futur? En quin grau estem lluny o prop hui a dia de les seues prediccions? 
El temps va passar volant... En resum, una sessió molt fructífera.
Volem donar les gràcies a tots els assistents per la seua constància i participació, en especial a Santiago, així com a algunes noves incorporacions al Club de Lectura.
En breu anunciarem la tercera lectura del nostre Club, la trobada sobre la qual probablement celebrarem la primera quincena d'abril. Estigueu atents a l'anunci de la inscripció i animeu-vos a participar en aquesta activitat tan enriquidora!