Web del nostre centre

Web del nostre centre
Fes click per visitar la nostra web!

dijous, 20 de febrer del 2020

"Paz, educación, libertad", proposta de lectura

A la nostra demanda de participació va respondre ràpidament el nostre professor emèrit de Filosofia, Santiago Fabregat. Volem agrair que sempre estiga disposat a col·laborar quan el centre en te la necessitat: teatre, actes culturals, i ara al blog de la biblioteca, com a membre il·lustre de la comunitat del Matilde. Esperem que aquesta proposta de lectura no siga la última. Us deixem amb una interesantísima recomanació de narrativa contemporània:

La novel·la negra està de moda. Només cal constatar que el que va d'any, s'han succeït València Negra, Barcelona Negra, Castelló Negre i Morella Negra. La raó por ser estar en què, a més de ser de fàcil lectura, caben en ella tots els temes de la literatura que hem heretat dels clàssic grecs i romans: poder, diner, enveja, venjança, cels...
La que us presento, "Pan, Educación, Libertad" de Petros Márkaris, a més, fa un repàs a la crisi social i econòmica en què encara ens trobem.

"Pan, educación, libertad está llena de ejemplos cotidianos sobre cómo afecta la crisis a los ciudadanos en su día a día. Además, plantea un hipotético e interesante escenario muy de actualidad en el que tanto Grecia como España dejarían de utilizar el euro como moneda común y volverían al dracma y a la peseta respectivamente y revive también un periodo histórico tan importante y todavía poco conocido en España como fue la Dictadura de los Coroneles en Grecia. Petro Márkaris se ha convertido en los últimos años en uno de los grandes referentes europeos de la novela policiaca."

Grècia es declara en fallida i retorna al dracma. Paralitzada l’economia i empobrit el país, només augmenten les protestes i algunes iniciatives solidàries dels joves, però també despunta la violenta amenaça de l’extrema dreta. Enmig d’aquesta situació, apareix assassinat un ric contractista d’obres, un home ja madur que va participar en els Fets de la Politècnica, l’any 1973, quan els estudiants es van rebel·lar contra la dictadura militar. Al costat del cadàver, un telèfon mòbil emet la proclama que els estudiants cridaven en aquella època: «Pa, educació, llibertat». El comissari Jaritos, amb el seu reduït grup d’ajudants, intentarà aclarir un assassinat que el durà a furgar entre la classe empresarial, universitària i sindical que ha dirigit el país els últims quaranta anys.

També està en catala . Editorial: labutxaca

Santiago Fabregat Antolí


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada