dimecres, 5 de juliol del 2017

A l'estiu... llegiu!

Que ningú es quede sense idees per trobar lectures interessants! Si eres adolescent i busques lectures en valencià fes click ací i trobaràs diferents opcions: "Literatura infantil i juvenil en valencià". Ací teniu també una gran varietat de lectures en castellà: "Libros para adolescentes de vacaciones". I si voleu saber quins són els millors 50 llibres per a tots els públics que us poden animar l'estiu entreu en aquest enllaç: "50 llibres recomanats per llegir l'estiu del 2017".
BONA LECTURA I BON ESTIU!

I per tancar aquesta primera temporada del blog de la nostra biblioteca, la coordinadora del Projecte de Dinamització Lectora del present curs, la professora de Geografia i Història, Júlia Jordá, ens farà un balanç de la feina feta enguany:

"Després d'un any de treball dels professors del “Taller de biblioteca”, la dinamització de la lectura al Matilde està un pas més prop. En una tasca conjunta hem tractat que la biblioteca siga un espai d'estudi i oci, és per això que l'equip docent del Matilde Salvador hem treballat de valent. Durant el curs 2016-2017 aquesta estança ha deixat de ser una aula de càstig  i ha començat a ser una Biblioteca. Per això, s'ha activat el servei de préstec amb el carnet del centre, i ja portem catalogats més de 3.000 exemplars. A banda, s'ha creat una extensió de la biblioteca per al Departament de Sanitària, per a que l'alumnat de cicles puga tindre a l'abast les eines d'estudi.
A més, l'institut ha adquirit nous volums de mà de tots els Departaments, que per la seua novetat i temàtica interessen més als escolars, i que van des de novel.les, fins a llibres especialitzats, còmics, llibres d'autoajuda per a adolescents, revistes o diccionaris. L'alumnat ja ha començat a pujar al carro del préstec, tant per a l'estudi com per al plaer, sobretot amb els còmics i les revistes, llibres d'esport i algunes novel.les juvenils.
Per als cursos vinents esperem continuar amb la catalogació, els préstecs i posar en marxa tallers de dinamització lectora, per a transmetre al nostre alumnat el gust per la lectura, el plaer de descobrir nous mons i de viure diverses vides a través de la lletra escrita, d'olorar un llibre nou o compartir-ne un amb altres generacions. Açò només ha fet que començar...
Llegiu i gaudiu! 
Bon estiu."

diumenge, 18 de juny del 2017

Latine legimus!


Una de les activitats de dinamització lectora programades aquest curs ha estat una visita a la biblioteca per a llegir còmics en llatí. El passat dimecres 14 de juny, els grups de 4ESO i 1r de batxillerat de llatí van acudir amb la seua professora a gaudir de l'aprenentage de llengua llatina assolit al llarg del curs. La pràctica de lectura es va fer fent servir els recent adquirits exemplars de la revista juvenil Adulescens de l'editorial ELI A1-A2). L'alumnat va haver de llegir almenys una secció de la revista i escriure un breu extracte d'allò llegit, i respondre a una "probatio" (test) per tal de descobrir coses com quines vacances són mes adients a la seua personalitat, quina és la seua flor, quin tipus de lectura li anirà millor a l'estiu, etc. Vam passar una classe diferent i profitosa, així que, ja sabeu, feu-ne la prova!
A partir de setembre estaran a la vostra disposició els exemplars d'aquest curs més tots aquells del Departament de Llatí de temporades anteriors.

(Mariló Limo Escura, professora de llatí)

dilluns, 12 de juny del 2017

"Tombatossals", proposta de lectura.

La professora del departament de Matemàtiques, Mª Victòria Pascual, que hi és al centre des de la seua creació, ens proposa una lectura molt castellonera i que, si llegiu atentament la proposta, descobrireu com és d'especial per a ella (encara que de segur molts ja ho sabeu...).

Tomba-tossals de José Pascual Tirado

El Rei Barbut vol posar ordre al seu regne, però amb dos fills estaquirots (Tahor i Casse), una filla somiatruites (La Infanta) i una colla de nobles que serveixen per a ben poca cosa, la millor opció serà demanar ajut a Tomba-tossals, homenàs descomunal fill del Tossal Gros i de la Penyeta Roja, que amb l’imprescindible ajut dels seus amics Bufanúvols, Arrancapins, Tragapinyols i Cagueme, faran la feina que el Rei els demana. Aconseguiran transformar el terme de Castelló de la Plana, modificant-lo fins configurar-lo tal i com el coneixem en l’actualitat, passant no poques aventures, com ara l’èpica conquesta de les Illes Columbretes (qui havia de dir que la nostra ciutat expandiria el seu terme municipal mar enllà, com a conseqüència del caprici i somni de la Infanta).
José Pascual Tirado en el Tomba-tossals inventa l’origen mitològic de Castelló de la Plana. Per què no havíem de tindre uns orígens de mite com altres grans pobles de la Mediterrània? L’obra té aspectes molt diversos: mite, humor, ironia, tragèdia, tendresa, missatge moralitzant... A la nostra ciutat tothom en parla, però no tothom l’ha llegit, per aquelles persones no molt acostumades a llegir un valencià de registre culte i amb un lèxic poc habitual, és convenient començar per l’adaptació que Josep Miquel Carceller i Pere Duch van fer pensant en l’alumnat d’educació secundària (Ellago Ediciones). Els més avesats poden anar directament a la primera edició, o alguna de les moltes que després s’han fet que la reprodueixen fidelment, que podeu trobar a la nostra biblioteca.
Oblidava una coseta, la lectura del Tomba-tossals, per a mi, té un altre valor afegit, és una de les obres que va escriure el meu avi patern, el pare de mon pare, i això la fa encara més emotiva. 
(M. Victoria Pascual Mon)

dimecres, 17 de maig del 2017

"El retrat de Dorian Grey", proposta de lectura

En esta ocasió és la nostra professora de Filosofia, Marta Moreno, qui es proposa una interesantíssima lectura, un autèntic clàssic que no heu de dubtar en llegir.

El retrato de Dorian Gray, de Oscar Wilde
 

    Seguro que más de una vez te has planteado cómo es posible que las personas tengamos ideas tan diferentes sobre lo que es bello y lo que es feo. Lo que a unos les encanta a otros les horroriza. Pero en lo que sí estamos todos de acuerdo es en que la belleza es algo que nos hechiza, que detiene nuestros pasos; un misterio poderoso que atrapa nuestra mirada y nos acaricia el corazón. Lo increíble, además, es que no sólo con los sentidos somos capaces de percibirla. Además de belleza física hay también belleza moral: en el amor que nos demostramos, en unas palabras de agradecimiento, en un gesto de apoyo, en una buena acción... Y, de la misma manera, hay también fealdad en una traición, en la falta de honradez, en una mentira maliciosa... Ahora plantéate esto: ¿qué pasaría si las malas acciones de una persona pudieran reflejarse en su rostro? ¿Si la belleza exterior fuera únicamente la expresión de la belleza interior? Dorian Gray es un joven de belleza arrebatadora que guarda un oscuro secreto: en el desván de su casa hay un retrato suyo que va envejeciendo y afeándose a medida que él va convirtiéndose en un ser cada vez más depravado y maligno. ¿Conseguirá Dorian mantener su verdadero rostro en secreto? ¿Quién pagará el precio de su fealdad moral? Y tú, si llegaras a conocerlo... ¿serías capaz de ver más allá de la belleza física? Descubre una novela que lleva 125 años fascinando a lectores de todo el mundo.
(Marta I. Moreno Pizarro)

dissabte, 8 d’abril del 2017

"Correr o morir", proposta de lectura.


El nostre profe d'Educació Física, Joan Batiste Herrera Pauner ens ha fet aquesta proposta de lectura tan interessant com particular. De vegades el testimonis de les experiències vitals d'altres ens proporcionen grans ensenyaments, alhora que ens fan passar una agradosa estona de lectura.

En aquest llibre Kilian Jornet ens conta en primera persona les seues experiències a la muntanya i a la vida. Kilian, és considerat el millor corredor de muntanya de tots els temps i ha fulminat tots els rècords mundials en cada repte que s’ha proposat. 
L'autor a través de les seues paraules ens explica com entrena, el que sent en cada cursa i com prepara i afronta cada repte. Reptes que per a qualsevol persona serien impensables, però per a ell si que són possibles, perquè ell treballa a diari per aconseguir el que es proposa.
A més gràcies al llenguatge fàcil que utilitza l'autor i a les descripcions que ens fa dels llocs per on corre i el que sent en cada moment el lector pot sentir el que ell sent.
"Correr o morir" és el diari d'un guanyador, una filosofia de vida, una lliço exemplar per a tot el món.
(Joan Batiste Herrera Pauner)



dijous, 16 de març del 2017

"Mejor Manolo", proposta de lectura.

Cándida González, professora de castellà del nostre centre, ens presenta una lectura que, encara que pot semblar més adreçada a un públic infantil o juvenil, ens pot fer passar una bona estona a tots els lectors: "Mejor Manolo" de Elvira Lindo, Ed. Seix Barral (Planetalector.com).

Manolito Gafotas ha crecido y ahora se llama Manolo. Con él han crecido el resto de personajes de la saga; el Imbécil es un superdotado; el Orejones está a punto de salir del armario y ahora también hay un miembro más en la familia.
Este es el último de los ocho libros de la serie de Manolito Gafotas de la autora Elvira Lindo, que han hecho las delicias de varias generaciones de lectores. Las anécdotas del barrio y las cosas que suceden nos pueden pasar a todos, pero en el libro se cuentan con mucha gracia y nos vuelve a regalar momentos inigualables de risa y buen humor, y en los tiempos que corren, viene genial.
"Todo el mundo mundial" disfrutará de la lectura de este libro.
(Cándida González)

dimecres, 15 de març del 2017

"Aquellas blancas sombras en el bosque", proposta de lectura.

Aquesta nova proposta de lectura ens arriba de la mà de la professora Desirée Ruiz. Desirée imparteix al nostre centre la matèria de F.O.L. però a més és una apassionada de la literatura, primer com a lectora entusiasta, i després com a escriptora que des de fa un temps està despuntant amb força en el panorama literari de la narrativa contemporània.  

"Aquellas blancas sombras en el bosque" es la segunda parte de la trilogía de Las sombras, escrita por  la maravillosa María Gripe, escritora sueca de literatura infantil y juvenil que fue galardonada con el Premio Andersen en 1974. Cuando yo era pequeña, me entusiasmaban sus historias: La hija del espantapájaros, Los hijos del vidriero... A los doce o trece años leí Aquellas blancas sombras en el bosque y me entusiasmó. Muchos años después mis hijas adolescentes también lo leyeron, convirtiéndose en uno de sus titulos favoritos, que completaron con la lectura de la última parte de la trilogía, Carolin, Berta y las sombras, que también tenéis a vuestra disposición en la biblioteca del instituto. De hecho, aunque se trate de literatura juvenil, muchos adultos disfrutan también con su lectura.
La historia cuenta la experiencia de Berta y su recién descubierta hermana, Carolin, que deciden conocerse mejor trabajando durante un verano en el castillo de Rosengava, donde viven los hermanos Arild y Rosilda, aislados por un trágico misterio. Por exigencias del puesto, Carolin se hará pasar por un muchacho, lo que dificultará aún más las cosas. La atmósfera envolvente, la intriga que hace que el lector se sumerja en la historia, es tan mágica como opresora en algunos momentos, tan irreal como romántica. Os lo recomiendo.
(Desirée Ruiz)

P.S. Bé, i aprofitarem per a fer-vos també des d'ací una interessant proposta. No us perdeu la lectura de la última novel·la de Desirée: "Ofelia descalza". Us endinsareu en un món ple de misteri, intriga, amor i molt més. La podeu trobar ja a la nostra biblioteca!

divendres, 10 de març del 2017

Dones en literatura

Amb motiu de la Setmana de la Dona al nostre centre l'alumnat de Literatura Universal de 1r de Batxillerat ha preparat una activitat en la biblioteca sobre les dones en la literatura, un tema molt interessant per a nosaltres els lectors.


Visiteu l'exposició que ens han preparat, conegueu a totes aquestes grans dones. Segur que us depertarà gran interés i us suggerirà la vostra propera lectura.

dilluns, 27 de febrer del 2017

"Moby Dick", proposta de lectura.

Comencem una sèrie de propostes de lectura per part del professorat del centre, per tal d'encoratjar-vos a entrar a la nostra biblioteca i demanar alguns d'aquestos llibres; així, podeu iniciar-vos en la meravellosa aventura de llegir. El primer en invitar a la lectura és el nostre director, Francesc Mezquita, que us proposa una de les novel·les exposades en la secció de novetats, un gran clàssic d'aventures, MOBY DICK de Herman Melville: 

“Podeu dir-me Ismael”. Així comença Moby Dick (1851), una novel·la que narra el viatge d'un grup de balleners que recerca la redempció humana, tot intentant fer mort el mite d'un monstre marítim que s'erigeix com una muntanya blanca al bell mig d'un oceà d'intens blau. L'escriptor nordamericà Herman Melville (1819-1891) recorre un passatge aventurer molt del gust de l'època. A la meitat dels segle XIX, i a les portes d'una nova revolució econòmica, la lluita entre l'home i la inmensitat de la natura s'erigeix com un dels relats que narren l'existència humana, així ho testimonia el pintor alemany Caspar David Friedich en les seues creacions. L'home aspira a domesticar definitivament la natura però la soledat davant de la inmensitat d'aquesta es palesa quan es troba a mercé d'un animal ferotge.
El lector es trobarà acompanyat d'Ismael, un mariner que protagonitzarà una aventura a les ordres d'un intrèpid i tràgic capità Ahab, personatges que es mesclen en la inmensitat d'una tripulació que representa la humanitat en tota la seua varietat. La narrativa de Melville arrossega el lector/a poc a poc, si no tenim en compte les llargues descripcions pesqueres, fins que en finalitzar el relat acabem per identificar-nos amb Ismael. 
(F. Mezquita)

dimecres, 11 de gener del 2017

Recomana'ns una lectura!

A qui de vosaltres han regalat un llibre aquest Nadal? Qui de vosaltres ha passat unes hores dedicat a la lectura d'un bon llibre en la comoditat de casa protegit del fred davant d'una tassa de café, té o xocolata (al vostre gust)?
Si heu gaudit d'una reconfortant experiència lectora i voleu compartir-la amb altres lectors, ací teniu un espai adient. Podeu enviar ressenyes del vostres llibres preferits tot recomanant la seua lectura.
Animeu-vos!

Avís Biblioteca IES Matilde Salvador de Mariló Limo

P.S. Ací va una primera recomanació: un xicotet, però molt gran, poema de la gran Gloria Fuertes, "Pienso mesa y digo silla". Bona lectura!